Sivut

torstai 18. elokuuta 2016

Sadonkorjuun aikaan



Kesäkurpitsaa pukkaa oikein olan takaa. Ja usein pääsevät pahalaiset vielä ryöpsähtämään suuriksi, vaikka kuinka kävisi kyttäämässä. Tänä vuonna minulla on tavallisen vihreän lisäksi squashia ja ufoja, mutta ekat ufot otan vasta viikonloppuna täytettyjä kesäkurpitsoja varten talteen, näitä muita on jo raastettu, keitetty, leivottu ja lahjoitettu.

Koska uskon, että muillakin näitä kullanmuruja kasvaa, ja koska mielestäni reseptejä ei voi koskaan olla liikaa, laitan jakoon tässä pari.


                                           SUUSSA SULAVA KESÄKURPITSA KEITTO

1 iso kesäkurpitsa
1 porkkana
muutama uusi peruna tai keitettyjä edelliseltä päivältä jääneitä
1 sipuli varsineen
2-3 lipstikan oksaa tai kasvisliemi kuutio
2-3 dl vettä
1-2 valkosipulin kynttä
Turkkilaista jogurttia
basilikaa
timjamia
suolaa
rouhittua mustapippuria

Kuullota kattilassa sipulit pienessä öljytilkassa.  Lisää porkkanat, perunat ja kurpitsa lohkoina ja 2-3 dl vettä sekä lipstikka. Keitä kypsäksi. Lisää vielä valkosipulin kynnet pilkottuina. Soseuta, lisää yrtit ja mausteet sekä jogurtti.

Helppoa ja hyvää.

                                               MAKEA KESÄKURPITSAPIIRAKKA

200g kesäkurpitsaa
150g leivontamargariinia
3 kananmunaa
2 1/2 dl sokeria
3 1/2dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl inkivääriä
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl soodaa
1 dl maitoa

Raasta kesäkurpitsa hienoksi raasteeksi. Sulata rasva ja anna sen jäähtyä hieman. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kurpitsaraaste ja rasva taikinaan. Lisää jauhoseos ja maito vuorotellen taikinaan. Vältä turhaa sekoittamista.
Levitä taikina voideltuun (halkaisija 30cm) piirakkavuokaan. Paista 200 asteessa 20-25 min. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.'

Piirakan voi koristaa tomusokeri sitruunamehu seoksella, kuten itse tein tai halutessaan laittaa päälle tuorejuusto/rahkaseoksella. Tässä vielä ohje siihen kuorrutukseen.

1 tlk maitorahkaa
180g maustamatonta tuorejuustoa
1 1/2 dl tomusokeria
1-2 rkl sitruunamehua
2 tl raastettua sitruunan kuorta

Piirakka paranee, jos sen malttaa antaa odottaa seuraavaan päivään. Keitä kuppi hyvää kahvia ja nauti!


PS. Muistakaahan käydä osallistumassa lanka-arvontaan. Siihen pääsee sivupalkista tai TÄSTÄ.

11 kommenttia:

  1. Herkullisen tuntuinen keitto. Pitänee kokeilla.....rakastan keittoja :) kumpa meillä mies/poikakin rakastaisi!Tekisin useimmin.....mutta kokeilla täytyy =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on vähän sama juttu, mies ja poika ei välitä niinkään kesäkurpitsastakaan eikä keitoista. Tytär onneksi tykkää ja teinkin, kun hän tuli viikonlopuksi. Ja usein teen itselleni evääksi töihin. Kakkuihin ja sämpylöihin olen saanut kesäkurpitsaa "kätkettyä" eikä kukaan ole valittanut.

      Poista
  2. Kesäkurpitsaa ON nyt. Ajattelinkin että etsin jostain netistä keitto-ohjeen viikonlopulle, mutta tässähän se nyt on! Onko ehdotusta millä porkkanan voisi korvata (ei käy minulle keitettynä)?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Porkkanan voi varmasti surutta jättää poiskin, tuskin vaikuttaa paljoakaan, tai sitten voi laittaa palsternakkaa tai muita juureksia joista tykkää. Ei se huonoksi mene vaikka soveltaa:)

      Poista
  3. Kesäkurpitsa on niin hyvää! Meillä ei tänä vuonna ole, pitää tyytyä kaupan valikoimaan. Reseptit kuulostaa ihanilta :)

    VastaaPoista
  4. Ompa herkullisia reseptejä, kiitos niistä.

    VastaaPoista
  5. Nam, kun hyvän kuuloinen keitto. :) Tuota pitää kokeilla.

    VastaaPoista
  6. Pitänee kokeilla tota piirakkaa, nappasin ohjeen. Kiitos!

    VastaaPoista
  7. Kiitos ohjeista, pittää kokkeilla.

    VastaaPoista

Kiitos kun ilahdutit jättämällä mukavan kommentin!