5:2 DIETTIPÄIVÄKIRJA

Päivä 1. 10.3.2014

Olen jo pitkään miettinyt, kokeilisinko niin paljon puhuttua diettiä 5;2. Siinähän on ideana, että kahtena päivänä viikossa paastotaan syöden vain 500 kaloria ja muina päivinä viikossa syödään normaalisti.
Olen pyrkinyt jo pitkään syömään terveellisesti, tai tyttären mukaan meillä on aina niin tehty, ja kyllä sen allekirjoitan, mutta varmasti tulee syötyä liikaa. Ajattelin, että jos paastoamalla kaksi päivää ja laskemalla kaloreita, voisi oppia vähän tarkkailemaan niitä kaloreita muutenkin. Tästä ei varmaankaan ole apua, jos vetää ne viisi päivää hullunaan sapuskaa ja kituu kaksi päivää, vaan välipäivinäkin pitää muistaa kohtuus.

En ole hirmuisesti ylipainoinen, mutta vyötärönympärys on tasaiseen tahtiin paisunut ja kaikki vaatteet kutistuvat kaapissa. Housut eivät kohta enää mene kiinni tai niissä ei voi istua. Porkkanana on etelän reissu huhtikuun lopulla ja bikineissä olisi kiva olla....Jos viisi kiloa saisi pois, niin oisin aika onnellinen.

Eilen aloin toden teolla etsiä tietoa dietistä ja pari tosi hyvää sivusto löysinkin. Vaikentahan on keksiä, mitä sitä söisi, jotta saisi tuon 500 kaloria pidettyä. Suosittelen ainakin Polkkapossu -blogia, josta löytyy myös ruokaohjeita sekä Emmin ja Terhin treenibogia. Näistä ainakin minä sain potkua aloittaa kokeilun.

Hyvän kalorilaskurin löysin Terveyden ja hyvinvointilaitoksen sivuilta. Sieltä voi katsoa, paljonko on kaloreita mm. appelsiinissa kuorittuna ja melkein mistä vaan.

Tänään on siis ollut ensimmäinen päivä. Aloitin heti hieman väärin, koska tein päätöksen eilen iltapalan jälkeen klo.20.30. Paastopäivää ennen ei saisi syödä 19.30 jälkeen. Tein kuitenkin aloituspäätöksen ja jos en heti olisi laittanut päätöstäni täytäntöön, olisi se siirtynyt hamaan tulevaisuuteen.

Aamupala
Meidän arkiaamu alkaa miehen kanssa 5.15. Syömme aamupalan ja lähdemme kimppakyydillä töihin 60 kilsan päähän.
Yleensä syön aamupalaksi jogurttia, leipää ja kupin teetä. Tänään tein pienen puuron ja join kupin teetä. Siinä meni 100 kaloria.
Monesti otan töihin mukaan banaanin, jonka syön sitten aamuteellä töissä ennen klo. 9. Nyt sen voi paastopäivinä unohtaa.

Lounas
Normaalisti syön lounaaksi kotiruokaa, jonka olen ottanut mukaan kotoa. Yleensä siis edellisen päivän
tähteitä. Niin tänäänkin. Mukana oli pieni pala uunibroileria, parsaa ja salaattia. Normaalisti annokseen olisi kuulunut myös couscousia, mutta nyt jätin sen pois ja annos oli paljon(hyvin paljon) pienempi. Arvioin että siinä oli noin 200-250 kaloria, en nyt alkanut tässä niuhottamaan.

Välipala
Yleensä syön töissä päiväkahvin aikaan klo.14 jonkun rahkan tai jogurtin ja kupin teetä.
Tänään ei olisi ollut teekupin lisäksi varaa syödä mitään, mutta uhmasin (ja varmistin myös jaksamiseni päivän loppuun) ja söin appelsiinin. Laskurin mukaan siinä oli 47 kaloria, se tosin oli hyvin pieni appelsiini.

Päivällinen
Sen nyt tässä dietissä voi unohtaa. Yleensä syön jotakin kun tulemme töistä noin klo.17. Lapsille täytyy kuitenkin laittaa ruokaa ja usein tulee sitten syötyä itsekkin tai sitten juon päivän ensimmäisen ja ainoan kahvikupillisen leivän kera.
Tänään oli ihan hirmuinen nälkä, kun kotiuduimme. Söin puolikkaan ruisleivän palasen, päällä salaatinlehti.

Iltapala
Laskeskelin, että kun syön illalla sen toisen puolikkaan, on kalorit täynnä ja pikkiriikkisen yli, suunnilleen sen appelsiinin verran. Mutta ei se ole niin vaarallista, olen kuitenkin syönyt neljäsosan normaalipäivän kaloreista. Ja taisin selvitä hengissä.


Tärkeä pointti on se, että pitää muistaa juoda paljon vettä. Olen juonut tänään tosi paljon, aina kun on tuntunut että pitäisi saada syömistä, olen juonut lasin vettä. Se auttaa eteenpäin.

Ja huomenna saa taas syödä. Katsotaan, kuinka kauan tätä jatkan, mutta ainakin nyt tuntuu, että tässä voi olla joku järki. Otin paastopäiviksi maanantain ja torstain, koska silloin yleensä ei ole mitään iltaohjelmaa. Tiistai ja keskiviikko ovat liikuntapäiviä ja silloin tuntuisi mahdottomalta olla noin vähillä kaloreilla. Viikonloppuna taas voi olla vieraita tai itse kyläillään, joten sitten pitäisi kauheasti selitellä ja se on tylsää. Luulen, että näin voisi onnistuakin, aika näyttää.

kuva Me naiset lehdestä.


Päivä 2. 13.3.2014

Aamupala
Pikku puuro ja teetä 100 kaloria

Lounas
Meloni-fetasalaatti 250 kaloria

Välipala
-----

Päivällinen
Puolikas ruispala 50 kaloria

iltapala
toinen puoli ruispalasta 50 kaloria

Tämä toinen päivä olikin jo lasten leikkiä! Ei ollut ollenkaan aamupäivällä nälkä ja välipalaa ei tullut edes mieleen haluta. Tosin olin iltapäivän työn merkeissä liikkeellä, joten se saattoi vaikuttaa asiaan.
Luulen, että tällainen jakaminen sopii minulle mainiosti - saa kuitenkin syödä useamman kerran päivän aikana. Ja kun teetä saa juoda, voi pahimpaan hätään keittää kupillisen ja runsas vedenjuonti pitää myös näläntunnetta loitolla-
Iltapalaahan en toki ole vielä ihan syönyt, mutta näyttäisi jäävän kalorit jopa vähän alle 500 tänään.

Välipäivinä ei tullut syötyä hirveästi, normaalisti kyllä, mutta ei ollut mikään himo mättää sen takia, että oli ollut päivän vähemmällä. Siinä voikin olla tämän homman juju...

Päivä 3. 17.3.14

Tämä ei ollut helppo päivä, ei ollenkaan. Minusta tuntui, että oli nälkä koko päivän. Veden juominenkaan ei oikein auttanut.

Aamupala 100kcal
Aloitin päivän taas puurolla. Lisäksi kuppi teetä.

Lounas 300kcal
Bataatti-porkkankeitto, pari lusikallista raejuustoa

Välipala 42kcal
Päärynä+ tee

Päivällinen 50 kcal
puolikas ruisleipä+ kahvi

Iltapala 50 kcal
puolikas ruisleipä+tee

En tiedä mistä tuo kärvistely johtui, mutta siitäkin päivästä selvisin. Eikä sitä voi pienistä lannistua,
ehei, tämä tytsy ei nyt aio luovuttaa. Tuossa meni nyt kaloritkin yli päärynän verran, mutta luulen, että se oli kyllä tarpeen, jotta selvisin iltaan saakka.

Päivä 4. 20.3.14

Olin varautunut siihen, että tulee ongelmia torstaina, kun maanantai oli niin vaikea päivä, mutta ihan toisin kävi. Torstaina ei ollut mitään ongelmaa.

Aamupala 170 kcal
Puuron lisäksi mehukeittoa, eli aamuun lisää kaloreita.

Lounas 200 kcal
Kesäkurpitsa-herkkusieni salaatti

Päivällinen 50 kcal
Se tutuksi tullut puolikas ruisleivän pala+kahvi

Iltapala 100 kcal
Vesimelonia ja raejuustoa

Pikkuisen meni kalorit yli 500, mutta ei paljoa.

Se mikä on ollut hauska huomata, että vaikka paastopäivänä olisi nälkäkin, seuraavana päivänä ei juurikaan näläntunnetta ole. Ei siis pelkoa, että alkaisi ahmia seuraavana päivänä ja ylittämään kalorisuosituksia.

Päivä 5. 24.3.14

Vapaapäivä töistä. Pelko perässä, miten osaa olla napostelematta, kun on kokoajan ruoan vieressä.

Aamupala 170 kcal
Puuro + mehukeitto

Lounas 200 kcal
Täytetty paprika, salaatti, raejuusto
Olen tosi hyvä kiusaamaan itseäni, joten leivoin päivällä sämpylöitä. Tein ne pelkästään täysjyvävehnäjauhoista ja speltistä.
Tietysti sitten piti myös syödä sämpylä.

Iltapala 120 kcal
Itse tehty sämpylä

Päivä 6. 28.3.14

Aamupala 100 kcal
Puuro

Lounas 200 kcal
Kaalilaatikko

Päivällinen 120 kcal
Sämpylä

Oli pakko lisätä kaloreita tähän kohtaan, kun lenkkipäivä siirtyi tälle päivälle. Puolentoista tunnin lenkkiä ei vedetä ilman energiaa.

Iltapala 50 kcal
Päärynä

Nyt on tuntunut pari viimeistä paastopäivää, että kyllä tämä alkaa sujua. Tärkeintä on muistaa juoda paljon vettä, sillä saa nälän tunnetta pidettyä hyvin kurissa. Lisäksi on aika ihmeellistä, mutta paaston jälkeisenä päivänä ei ole yhtään nälän tunnetta. Olen yrittänyt hyödyntää sitä niin, että syön kevyen lounaan myös paaston jälkeisinä päivinä enkä ehkä täytä kaikkia kaloreita. Normaali kalorimäärä minulla on kevyttä työtä tekevänä 1500 kcal päivässä, paitsi liikuntapäivinä 2000 kcal.

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa hyvältä. Eikä turhan ankaralta dietiltä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin kahden päivän kokemuksella täytyy sanoa, että tämä saattaa toimia jopa minulle, joka olen aika huono itsekuriltani. Nyt ei ole ollut mitään ongelmaa.

      Poista

Kiitos kun ilahdutit jättämällä mukavan kommentin!