perjantai 26. kesäkuuta 2015

Coolisti Koolia ja kattilassa lupiineja

Sain taannoin Katilta Hipsulaisen helmeilyt blogista pari pussia Kool-Aid mehujauheita kokeiluun ja vasta nyt tuli hetki, että pääsin pistää kattilan porisemaan.



Makuina tai tässä tapauksena väreinä, oli mansikka ja appelsiini. En kyllä näitä lapselleni juottaisi, minusta nämä ovat ainoastaan käyttökelpoisia juuri tähän touhuun.

Ensin sekoittelin juomajauheet pieneen vesimäärään jogurttipurkeissa.




Sitten kuumensin litran vettä kattilassa melkein kuumaksi. (Tällä välin langat olivat eri astiassa kastumassa vedessä). Sitten vain kaadoin sekoitetun värin kattilaan, ja lanka sekaan.


Päätin tehdä langoista liukuvärjättyjä, joten ensin kattilaan meni vain toiset päät vyyhdeistä.
Lankana minulla oli kaksi kerää TeeTee merinovilla Helmeä, jota ostin TeeTee shopista joku aika sitten värjäystarkoitukseen. Olivat alennuksessa värivirheen takia. Valkoista lankaa, jossa oli osaksi luonnon valkeaa ja osaksi värjättyä valkoista. Ei haittaa värjätessä yhtään, mutta oli puoleen hintaan niin mukaan lähtivät. (Osto tapahtui jo ennen lankapaaston alkamista, kun olin saanut nuo Koolit Katilta). Sitten minulla oli keltaista sukkalanka Annikaa, jota ostin joskus ennen joulua Lidlistä. Ajattelin, että siihen saa kolmea väriä, kun pohja on keltainen.


Pidin lankaa kattilassa, kunnes vesi muuttui kirkkaaksi ja sen jälkeen otin langat pois. Vinkkinä sanottakoon, että kädet kannattaa suojata esim, kumihanskoilla, sillä nämä värjäävät tehokkaasti kädet. Itse käytin paremman puutteessa pakastuspussia ja se toimi kyllä ihan hyvin.

Sitten vaan toinen väri kattilaan ja lankojen toiset päät sinne ja sama homma.



Tältä ne näyttivät, kun olivat menossa kuivumaan.



No sitten juhannuksena jo poltteli lupiinipellot niin, että piti kaivella kaikki mahdolliset langat varastoista ja laittaa kattila porisemaan.





Liemi oli todella tumman lilaa ja odotukset olivat kovat. Sekaan laitoin yllä olevien lankojen lisäksi myös aikaisemmin nokkosella värjäämäni langat, joihin en ollut oikein tyytyväinen. Ne olivat haalean keltaisia.



Tämän näköisinä nämä tulivat kattilasta, saivat olla siellä seuraavaan päivään. Harmaat eivät muuttuneet juurikaan miksikään, mutta muut kyllä saivat kivat vihreän ja sinertävän sävyt.





Tässä vielä Koolit langat päivän valossa kuivina.


Sukkalanka Annika tässä kuvassa.


Ja tässä ihanat merinovillat. Tykkään, että nämä onnistuivat kivasti.


Ja tässä näitä nokkosella pohjustettuja. Tässä langassa pidin ensin toista päätä kattilassa ja  vasta myöhemmin lisäsin myös toisen pään mukaan. Näin tästäkin tuli likuvärjättyä.



Nyt kävin oikein ostamassa värjäyslankoja ja kylmävärjäyskokeilu lupiinin kukilla on menossa. Huomenna laitan myös kattilan tulille, ja sinne menee myös lupiinia. Tykkään niistä niin paljon.
Täytyy myös kerätä koivunlehtiä kuivumaan ja jotain muitakin kasveja. Saa sitten lomallakin keitellä liemiä.


Kissat olivat arestissa sisällä, koska minulla oli pihalla tällainen pieni kaveri. Ei vielä osannut lentää, mutta oli lähtenyt omille teilleen pesästä. Emo kävi syöttämässä ja tämä höperö vaelteli pitkin pihaa. Iltapäivällä sitten jo sujui lentäminenkin :)


Mukavaa viikonloppua!

Tässä riittää vielä kattilaan matskua :)

18 kommenttia:

  1. En tiennytkään, että lupiinistakin saa väriä. Hienoja värejä ja varsinkin nuo mintunvihreään vivahtavat vihreät. Sen värisiä lankoja ei saa kaupasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole nähnyt juu kaupassa tuon värisiä. Lupiinin varsilla tulee enemmän keltaista, mutta noilla sinisillä kukilla minttua luonnonvalkoisesta langasta, värjätystä valkoisesta tulee sinisenvihreää:)

      Poista
  2. Oi että tulikin ihania värejä lankoihin ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkään kyllä. Näitä on kiva laittaa puikoillekin:)

      Poista
  3. Vitsit, miten kauniita tulee! Uskosin että toi ois niin munkin homma, jos osaisin tehdä noista langoistakin sitten värjäyksen jälkeen jotain :D Koukuttavaa, uskosin.

    Kivaa viikonloppua:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tähän liemeen koukkuun jää samalla tavalla kuin laastiin... =D

      Poista
  4. Jokohan minäkin kohta uskaltaisin kokeilla, kun Kool Aidit on olleet ostettuna jo muutaman vuoden. Mi nulla on purettua valkoista 7-veikkaakin vaikka kuinka paljon. Tuo punaisen kirjava sinulla on niin hyvän näköistä.
    Meillä on tullut koristepensaisiin jotain toukkia ja linnunpoikaset käyvät ahkerasti napsimassa niitä. Kissat tietenkin kyttää vieressä jos vaikka joku eksyisi tarpeeksi matalalle oksalle. Yhden ovat jo saaneet napattua ja kunnon torumiset saivat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä. Tämä kattilasysteemi vaikuttaisi olevan paljon mikrotouhua helpompaa ja kattila kyllä lähtee puhtaaksi ihan tavis pesulla.

      Minkäs kisut luonnolleen voivat...

      Poista
  5. Voi, miten kauniita värejä, sävyjä..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tykkään itsekin, että tuli kivat langat.

      Poista
  6. Ihan ällistyttävän upeita värejä sait kyllä aikaiseksi, muistan viime kesänäkin ihailleeni värjäilyjesi lopputulosta ja miettineeni pitäiskö munkin, pitämättä jäi joten taas mietin samaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katsos se hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty! Minäkin suunnittelin kasvivärjäyksen opettelua monta vuotta ja suunnittelisin varmaan vieläkin, jos ei pari vuotta sitten työkaverina ollut Minna olisi pitänyt minulle värjäyspäivää. Koukkuun siinä jäi, eikä sen jälkeen ole ollut mitään epäselvää. Kasvit näkee melkein jo lankojen väreinä, koskaa ei kuitenkaan voi olla ihan varma lopputuloksesta. Käypä katsomassa Matonkuteen blogissa kuinka sain hänet innostumaan ja mitä ihania värejä hän sai aikaiseksi http://munsunmeitin.blogspot.fi/

      Poista
  7. Ai mintunvihreää täytyy vielä saada, kaunista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on tosi ihanaa. Tykkään myös sinisestä, joka tuli lupiinilla valkoiseen villalankaan, mutta siitä myöhemmin...

      Poista
  8. Voi miten kauniita lankoja! Minä en ole vielä kokeillut värjäämistä, mutta ehkä joskus uskaltaisin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja kun alkuun pääsee, ei paluuta enää ole, se vie mennessään.

      Poista

Kiitos kun ilahdutit jättämällä mukavan kommentin!