lauantai 5. helmikuuta 2011

Vieraileva tähti lintulaudalla

Tänään yllätyin aamulla melkoisesti, kun vieras lintu lennähti karkuun lintulaudalta laskiessani Leevin ulos.
Kiireesti kiikarit esiin ja bongasinkin linnun pihakoivusta. Sitten yhtä nopeasti lintukirja esille, sillä tunnistin kyllä linnun tikaksi, mutten muuten. Lintukirjasta se selvisi: Harmaapäätikka, herra puolinen.
Kun viimein ensi-innostukseltani keksin, että kamera täytyy myös ottaa esille, herra Tikka otti siivet alleen ja lensi pois. Eikä sitä enää näkynyt, niisk. Näin ollen tässä esiintyvät kuvat eivät ole omiani, vaan lintusivuostolta kopioituja.
Harmaapäätikka(Picus canus). Noin 28 cm. Selkä ja siivet ovat sammalenvihreät ja yläperä kellanvihreä. Kurkku, rinta ja alaperä ovat yhtenäisen vihertävän harmaat ja pää sinertävä.Ohjas ja kapea leukajuova ovat mustat. Koiraan päälaen etuosa on kirkkaan punainen, naaraan yhtenäisen harmaa.(Kirjasta Suomen linnut)

Toivottavasti vieraileva tähti saapuu joskus uudellekin visiitille!
Tänään olisi kyllä ollut paljon "lintuisampi" päivä pihabongaukselle kuin viime viikonloppuna, sillä lintulauta on muutenkin kuhissut elämää. Viime lauantain ja sunnuntain bongaus-saalis jäi todella laihaksi, ihan kuin linnut olisivat tahallaan karttaneet meidän pihaa. Nyt on taas vilskettä entiseen malliin.

15 kommenttia:

 1. No enpä ole minäkään tuommoista koskaan nähnyt, vaikka tiirailenkin jatkuvasti lintuja puista.

  VastaaPoista
 2. Meilläkin vieraili viime talvena harmaapäätikka lintulaudalla.Oli syömässä joko sianihraa tai talipalloa,en enää muista kumpaa.
  Asumme Etelä-Karjalassa,joten eikös suunta ole vähän sama kuin blogin kirjoittajan?
  -MUR-MUR-

  VastaaPoista
 3. No jopas jotakin,en ole kyllä sattunu näkemään tuota tikkalajia,vaan niitä toisia tikkoja olen kyllä nähnyt,tuolla takapihalla viime kesänä näin tikan,takoi vimmatusti:D.
  Mukavaa viikonloppua sinulle

  VastaaPoista
 4. Meilläkin on lähinnä tavallisesti vain Käpytikkoja ja yhtenä talvena kävi talipallolla säännöllisesti Pikkutikka, mutta tämän päiväistä vierasta en ole nähnyt ennen.
  Eira: vähän samalla suunnalla ollaan, vaikkakin melkein asustan Itä-Uudenmaan rajoilla.

  VastaaPoista
 5. En ole kyl ikinä tätä tikkaa nähnyt. Kiva että saa lintulauta uusia vierailijoita. Minäkin aina tuijotan lintulaudalle että josko siellä joskus oli niitäkin lintuja joita meillä normisti ei näy. Punatulkut on jostain syystä karttaneet meitä. Oon vain ihan pari kolme kertaa nähnyt tänä talvena syömässä. En tiedä mihin ihmeeseen ne on kadonnut...

  VastaaPoista
 6. Katjusha:Tänään meillä vierailivat myös Punatulkut ensimmäistä kertaa tänä talvena. Olen ollut ihmeissäni, kun niitä ei ole näkynyt ensimmäistäkään, mutta tänään oli tällainen kummallinen päivä...

  VastaaPoista
 7. No voi että, minä jo luulin että saitpa upeat kuvat.
  Mutta on ollut kiva nähdä, harvinainen, ,en itse varmaan ole ikkään nähnyt, mutta nyt oli aamulehdessäkin tikasta, onkohan se levinnyt...
  Kaunis on ♥

  VastaaPoista
 8. Seijastiina: Minua kyllä harmitti, etten saanut herraa kuvattua, mutta minkäs teet. Linnut päättävät olla kuvattavana tai sitten eivät ja siinä on tällainen amatööri neuvoton. Toivottavasti tämä tikkalaji on lisääntynyt ja yleistynyt, sillä se olisi kaunis lisä pihojen ympäristöihin:)

  VastaaPoista
 9. tosi komee lintu!lintuja on kiva bongailla ;)
  oikein ihanaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
 10. Hienosti bongattu tikka! En ole itse myöskään ennen nähnyt. Nättikin kuin mikä :)

  VastaaPoista
 11. Eikös vaan olekin hieno ja erikoinen Kahvikissa ja Sini? Toivottavasti jotakin samanmoista tarttuu silmiin toistekin:)

  VastaaPoista
 12. Eipäs ole silmiin tuon oloinen tikka tarttunut, mutta minä olen muutonkin hirveän huono noissa lintusissa, en tunne montaakaan. Olen vanha uusilukijasi, täytyi muuttaa ja laitoin itseni uudestaan Sinulle lukijaksi:)

  VastaaPoista
 13. Tervetuloa Ihailija.
  En itsekään pärjäisi ilman lintukirjaa, vaikka olen aina ollut kiinnostunut linnuista ja luonnosta. Aina oppii jotakin uutta.

  VastaaPoista
 14. heippa ja oikein ihanaa viikonloppua ja tulevaa ystävänpäivää sinullekin ;)

  VastaaPoista
 15. Upea vieras! Minä en itseasiassa ole edes varma, että olenko koskaan tuollaista luonnossa nähnyt! :)

  VastaaPoista

Kiitos kun ilahdutit jättämällä mukavan kommentin!