lauantai 6. elokuuta 2016

Lankaa, lankaa, lankaa - arvotaampas sitä sitte myös:)

Olen tässä kesän aikana värjäillyt taas lankoja kasveilla. Värjäämiseni on sellaista amatöörihommaa vaan, ulkosaunalla, keittolevyllä isossa kattilassa, joten kerralla värjättävät määrät eivät ole kovin suuria, eikä toisaalta värjäyslaatu kaikkein tasaisinta. Olen kuitenkin ollut varsin tyytyväinen saamiini tuloksiin ja minusta on todella mukavaa neuloa kasvivärjätyillä langoilla; vaikka väriyhdistelmät olisivat mitä, värit aina natsaavat keskenään.

Ajattelin laittaa tähän pienen värjäyspostauksen innostaakseni mahdollisesti jonkun kokeilemaan ja loppuun laitetaan vielä arvonta, jossa noita kätteni jälkiä palkintona.


Tässä langat, jotka menossa kattilaan. Ne kannattaa antaa liota vedessä jonkun aikaa ennen väriliemeen laittoa, jotta ehtivät kastua kunnolla. Niin väri tarttuu paremmin ja tasaisemmin. Nyt menossa liemeen 7-veikan viidakko seepra(ajattelin kokeilla raitalangan värjäämistä), valkoista baby alpakkaa, harmaata 7 veikkaa ja aikaisemmin lupiinin jälkiliemessä uinut 7 veikka, johon en ollut ihan tyytyväinen.


Tässä sipulit kiehuttelemassa. Keittelin noin tunnin, jotta väri irtoaa mahdollisimman hyvin kuorista. Niistä näkee kyllä, kun ovat kaikkensa antaneet.


Reikäkauhalla siivilöin kuoret pois, mutta ne voi myös jättää liemeen. Silloin vain on langoissa vähän enemmän selvimistä.


Sitten kun liemi on jäähtynyt hiukan, mittaan sekaan alunan. Tässä punnitusalustana toimiva lehtinen painoi 16g, joten alunaa meni 24g kattilaan. Se riittää purettamaan 200g lankaa.


Sitten sekoitellaan, että aluna liukenee veteen ja sen jälkeen langat perään. Lankavyyhdeissä on pitkät kalastajanlangat, jotta lankoja on helppo liikutella. Jotkut sekoittavat alunan ensin vesitilkkaan, jonka sitten kaatavat liemeen. Kaiketi makuasia, miten toimii. Tässä vaiheessa lämpötilaa voi nostaa, mutta olen yleensä kääntänyt levyn jo pois päältä. Koska minulla ei yleensä ole kiire näitten liemieni kanssa, annan lankojen yleensä lepäillä liemessä seuraavaan päivään. Liemi pysyy lämpinä aikansa ja jäähtyy sitten hiljalleen. Olen saanut oppini ystävältäni, mutta siitä on jo pari vuotta aikaa. Ja koska värjäämisten välissä on talvi, on varmasti oikeat opit jonnekin kadonneet. En siis osaa sanoa, onko tämä kuinka oikea- tai vääräoppista, mutta ainakin langoissa on värit pysyneet ja värinkesto on ollut hyvä. Muulla ei kai tässäkään hommelissa ole väliä.

Sitten lankoja huuhdellaan, kunnes vesi on kirkasta. Vettä joutuu vaihtamaan monta kertaa. Sitten vaan liiat vedet puristellen pois ja vyyhdit kuivumaan. Lankojen kannattaa antaa kuivua kunnolla, ennen kuin niitä kerii, muuten voivat homehtua. Jotkut myös pesevät langat vielä pesukoneessa, mutta olen testannut, ettei niistä tämän käsittelyni jälkeen irtoa väriä, joten mulle se riittää.

Tätä kuvaa voit käyttää linkittämiseen

Tässä lopputulosta. Vasemmalta alkaen baby alpakka, harmaa 7 veikka, seepra, josta tulikin tiikeri ja se aikaisemmin lupiiniliemessä ollut halju keltainen. Vieressä toisella värjäyskerralla liemeen uineet harmaa 7 veikka, vaalean harmaa Lauri (joka näyttää kuvassa vaalean harmaalta, mutta on kyllä vaalean vihreä) ja valkoista 7 veikkaa. Jälkimmäiset siis käyneet saman kierroksen, mutta toisena päivänä jo kerran käytetyssä sipuliliemessä.

Toivottavasti edes joku innostui kokeilemaan. Kasvien kirjo on suunnaton ja ainakin keltaista saa melkein aina aikaiseksi. Netistä löytyy listoja, mistä väreistä tulee mitäkin, mutta myös kokeileminen on hauskaa ja aina voi yllättyä. Esimerkiksi lakastuneista kielonlehdistä tulee kaunista persikanväriä. Vinkkinä vain, sillä kohtahan niitä kuolleita kieloja on metsät pullollaan:)

Ai niin, lupasin arvontaa. Siis palkintona noin 100g värjäämääni lankaa. Mukaan tulee sipuliliemessä lilluneita harmaata ja valkoista 7 veikkaa. Kyllä niistä sukat tai lapaset mukavasti tulee.
Arvonta alkaa nyt ja tällä kertaa tehdään näin:

Arvonta aikaa on 20.8.16 klo.18.00 saakka.
Mukaan pääset kommentoimalla tähän postaukseen. Silloin saat yhden arvan. Jos olet jo nyt lukijani, saat toisen arvan. Lukijaksi voi myös liittyä, mutta lisäarpa tulee vain vanhoille lukijoilleni. Yhden arvan saa linkittämällä arvonnan omassa blogissaan. Muista kommettiin laittaa, monellako arvalla olet mukana ja jos olet anonyymi, laita myös sähköpostiosoitteesi mukaan.

Näillä mennään, onnea arvontaan ja mukavaa viikonloppua!


27 kommenttia:

 1. Aivan ihanan värisiä lankoja ♥

  VastaaPoista
 2. Ihania värjäyksiä! Olet kyllä mestari värjäri minuun verrattuna:) Olisi kyllä kiva saada värjäämääsi lankaa, kahdella arvalla mukana!

  VastaaPoista
 3. Kahdella arvalla mukaan kauniita lankoja tavoittelemaan.

  VastaaPoista
 4. Tosi ihania nämä itsevärjäämäsi langat ovat! Kahdella arvalla mukana :) Kyllä olisi kiva sukat kutoa näillä langoilla!
  kipuajaposkipunaa@gmail.com

  VastaaPoista
 5. Tuo lankojen värjäys on semmoinen homma, mihin pitäisi taas joskus palata. Kahdella arvalla mukana.

  VastaaPoista
 6. En osallistu tapojeni mukaan, mutta en voi olla suuresti ihailematta vaivannäköä ja lopputulosta : )

  VastaaPoista
 7. Itse en ole koskaan kokeillut lankojen värjäämistä. Kauniita on noista sinun värjäämistäsi langoista tullut. Yhdellä arvalla mukana.
  marsar69@luukku.com

  VastaaPoista
 8. Kauniin värisiä lankoja,olen joskus värjäillyt lankoja on se vaan mukavaa puhaa.arvalla mukana .
  T.Tytti
  tyttiklemetti@luukku.com

  VastaaPoista
 9. Ihanan värisiä lankoja!
  Olin itse viime syksynä lankojen värjäyskursilla ystäväni kanssa ja sain sieltä jonkinlaisen listan (jouduin lähtemään aikaisemmin ja ystäväni teki sen mulle) malleineen, millaisia värejä mistäkin tulee; oli sipulinkuoria, kanervaa, jotain juuria ja vaikka mitä!

  Yhdellä arvalla mukana, vaikka olen kyllä blogiasi lukenut jo jonkun aikaan.

  VastaaPoista
 10. Onhan minulla lankaa ennestäänkin, mutta lisä ei tekisi ollenkaan pahaa, joten kolmella arvalla mukana =)
  Näillä sinun ohjeillasi minäkin ehkä uskaltaisin kokeilla värjäystä, ei kuulosta ihan mahdottoman vaikealta =)

  VastaaPoista
 11. Kasvivärjätyt langat ovat niin kauniita! Yksi arpa, kiitos. metallilanka@gmail.com

  VastaaPoista
 12. Voi mieletön! Minä just kirjastosta lainasin kasvivärjäyskirjan, kun en mistään oppia oo saanut ja polte värjäämiseen on todella kova nyt. Ei mulla oo muuta kuin lankaa vaan, ei edes rautapataa. Vanhoja kattiloita löytyy muutama kyllä. Saa nähä joudunko kokeilemaan, on nuo niin upean näköisiä lankoja.
  Ja arvontaan pääsen mukaan kahdella arvalla. :)

  VastaaPoista
 13. Kauniitahan noista itse värjätyistä langoista tulee ja parasta, että sitä lopullista värisävyä ei tiedä kuin sitten kun lanka on kuivunut! Mukaan yhdellä.
  hamalainentm@gmail.com

  VastaaPoista
 14. Kauniitahan noista itse värjätyistä langoista tulee ja parasta, että sitä lopullista värisävyä ei tiedä kuin sitten kun lanka on kuivunut! Mukaan yhdellä.
  hamalainentm@gmail.com

  VastaaPoista
 15. Arvonnat on aina kivoja. Osallistun kahdella arvalla.

  VastaaPoista
 16. Osallistun 3 arvalla.Kyllä ois kiva noista tehä vaik sukat :)

  VastaaPoista
 17. Seuraan toista blogiasi, mutta tämä on mennyt ihan ohi. Sinulla onkin upeita käsitöitä. Et tyydy pelkkiin villasukkiin, kuten minä.

  Kiva, että kävit vinkkaamassa. Osallistun kahdella arvalla.

  VastaaPoista
 18. Kahdella arvalla mukana! Aivan ihania värjäyksiä! :)

  VastaaPoista
 19. Voi kun olet saanut aikaselsi kauniita värejä lankoihisi.Kahdella arvalla mukana.:) Tuo kirjahaaste on mukava.Harkitsen kumminkin vielä osallistumistani siihen.

  VastaaPoista
 20. Olen värjännyt myös lankoja, tosin en nyt moneen vuoteen. Mielettömän antoisaa puuhaa.
  Mukana arvonnassa yhdellä arvalla.

  VastaaPoista
 21. Sipulinkuorilla saa todella upeita sävyjä lankoihin. En nyt osallistu arvontaan kun noitä värjättyjä lankoja on tänä kesänäkin kertynyt vaikka kuinka. Toivottelen toisille hyvää arpaonnea.

  VastaaPoista
 22. Värjääminen on varmasti hauskaa. Ihania värejä saa kasveilla.
  Yhdellä arvalla mukana.

  VastaaPoista
 23. Tuo värjääminen kiinostaa minua kovasti! =D Ostin jo lankaa jotta jos nyt kokeilis....vielä en ole "kerennyt" ;) =D Mukana 2 arvalla.

  VastaaPoista
 24. ihanaa, tuli ihan omat värjäilyr mieleen ja ehkäpä taas ensi kesänä värjäilen. vaan arvinnassa parilla arvalla mukana.

  VastaaPoista
 25. Kahdella mukana arvonnassa. Mielenkiintoista päästä katsomaan lankojen värjäämisen taikuutta. Saat sen näyttämään helpolta ;) No, ehkä en silti rohkene yrittää..

  VastaaPoista
 26. Lankojen kasvivärjäys kiinnostaa. Värit ovat niin kauniita ja toisiinsa sointuvia. Yhdellä arvalle mukana arvonnassa. mimonmami14@gmail.com

  VastaaPoista
 27. No niin, arvonta on päättynyt. Pian arvotaan, kun saan numerot järjestykseen:)

  VastaaPoista

Kiitos kun ilahdutit jättämällä mukavan kommentin!